Dieta WEGAŃSKA

Dieta Wegańska to bardziej restrykcyjna forma wegetarianizmu, oparta wyłącznie na produktach roślinnych. Wyklucza wszystkie składniki odzwierzęce, takie jak jajka, nabiał i miód. Posiłki bazują na roślinach, zbożach, orzechach. Niezbędne składniki odżywcze, jak białko i wapń, pochodzą z roślinnych źródeł, np. soi, orzechów i mleka roślinnego. Dieta wegańska ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, zmniejsza ryzyko chorób, takich jak cukrzyca, otyłość czy nadciśnienie. Wymaga suplementacji witaminy D i B12. U nas składa się z 5 posiłków dziennie w opcjach kalorycznych: 1200, 1500, 2000 i 2500 kcal.

Kaloryczność

1200 - 1500 - 1800 - 2000 - 2500 - 3000 / kcal

od 1200 kcal

10-35%
Białko

45-65%
Węglowodany

20-35%
Tłuszcze

KalorycznośćCena za 1 dzieńCena pow. 7 dniCena pow. 14 dniCena pow. 20 dni
120069,00 zł68,00 zł67,00 zł66,00 zł
150073,00 zł72,00 zł71,00 zł70,00 zł
180075,00 zł74,00 zł73,00 zł72,00 zł
200078,00 zł77,00 zł76,00 zł75,00 zł
250084,00 zł83,00 zł82,00 zł81,00 zł
300091,00 zł90,00 zł89,00 zł88,00 zł
Dieta wegańska to w 100% roślinny model żywienia, który całkowicie eliminuje produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, ryby, nabiał, jaja czy miód. Jej podstawą są warzywa, owoce, strączki, produkty pełnoziarniste, orzechy i nasiona. To sposób odżywiania wybierany nie tylko ze względów zdrowotnych, ale także etycznych i ekologicznych. Dzięki formie cateringu dietetycznego, dieta wegańska staje się wygodnym rozwiązaniem – codziennie otrzymujesz świeże, zbilansowane posiłki, które wspierają zdrowie i dobre samopoczucie.
Dieta wegańska to idealny wybór dla osób, które chcą jeść wyłącznie produkty roślinne i wyeliminować ze swojego jadłospisu wszystkie składniki odzwierzęce. Sprawdza się zarówno u osób od lat związanych z weganizmem, jak i u tych, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z dietą roślinną.
Tak – dieta wegańska może być pełnowartościowa, pod warunkiem że jest odpowiednio zbilansowana pod kątem białka, witamin i minerałów. Kluczowe znaczenie ma zapewnienie źródeł białka roślinnego (np. soczewica, ciecierzyca, tofu), zdrowych tłuszczów (orzechy, pestki, oleje roślinne) oraz składników takich jak żelazo, wapń, cynk, witamina D czy witamina B12. Właśnie dlatego catering dietetyczny w wariancie wegańskim to świetne rozwiązanie – posiłki układane są przez specjalistów, którzy dbają o prawidłowe proporcje i wartości odżywcze.
W menu diety wegańskiej dominują warzywa, owoce, strączki (soczewica, fasola, groch, ciecierzyca), orzechy, nasiona i produkty pełnoziarniste. To składniki, które dostarczają błonnika, witamin, minerałów oraz energii niezbędnej do codziennego funkcjonowania. Posiłki wegańskie są różnorodne i mogą obejmować dania inspirowane kuchnią z całego świata – od azjatyckich curry po śródziemnomorskie sałatki. Wybierając tę opcję w formie cateringu dietetycznego, masz pewność, że Twoja dieta wegańska jest urozmaicona, smaczna i odpowiednio zbilansowana każdego dnia.
pl_PLPL